مقالات

درباره مولتی متر و LCR متر

مولتی متر چیست؟

مشخصات کلی خازن متر HP-36D

در این مقاله قصد داریم درباره مولتی متر و LCR متر و کاربرد های آن به بررسی به پردازیم. مولتی‌متر دستگاهیست برای مشاهده چندین کمیت الکتریکی مانند ولتاژ ، اختلاف پتانسیل ، امپراژ ، جریان و مقاومت الکتریکی با استفاده از مولتی متر می‌توان سلامت قطعات یا مشخصات یک قطعه را ارزیابی کرد.

مولتی‌مترها در دو نوع آنالوگ و دیجیتال وجود دارند. مولتی متر ۳۶D محصول شرکت هلد پیک از کشور هنگ کنگ است. این خازن متر سبک با عملکرد مناسب وکم مصرف است. میتوان از این خازن سنج برای انواع خازن ها که دارای ظرفیتی در محدوده ۲۰۰PF تا۲۰mF هستند در مواردی نظیر تست خطا ، آنالیز عددی ، تست خازن و اندازه گیری ظرفیت خازن استفاده کرد.

مشخصات کلی خازن متر HP-36D

مولتی متر (Multi meter) یا همان آوومتر که به صورت مختصر Volt – Ohm – Milli ammeter) VOM) نیز گفته می شود دستگاه الکترونیکی می باشد که به وسیله آن می توان چند کمیت مختلف را اندازه گیری کرد.

مولتی مترHP-36D یک نوع خازن متر است با عملکرد مناسب و کم مصرف است. عملکرد آن با استفاده از باتری است و دقت در اندازه گیری آن دارای ۹ محدوده اندازه گیری از۰٫۱pF تا ۲۰٫۰۰۰uF می باشد. می توان از این دستگاه برای تست خطا ، آنالیز عددی ، تست خازن و اندازه گیری ظرفیت خازن استفاده کرد. تفاوت عمده بین آن ها در نحوه نمایش مقادیر اندازه گیری شده است.

مشخصات فنی مولتی متر HP-36D

دارای گواهینامه ISO 9001
صفحه نمایش بزرگ با وضوح بالا
دارای نشان استاندارد
قیمت مناسب
کیفیت عالی
برند معتبر
طول عمر مفید
ساخت هنگ کنگ
شرکت holdpeak
دارای یکسال ضمانت
خدمات پس از فروش ۵ساله

نحوه عملکرد مولتی متر HP-36D

در مولتی متر HP-36D ، برای کمیت های مختلف در چهار ردیف قوس های مدرج تعیین شده است که هر ردیف به درجات مختلف تقسیم شده است روی صفحه علائم V برای اختلاف پتانسیل ، A برای شدت جریان ، Ω برای مقاومت الکتریکی ، AC برای جریان متناوب و DC برای جریان مستقیم به کار رفته است. معمولاً درجه بندی مربوط به مقاومت الکتریکی از راست به چپ و سایر درجه بندی ها از چپ به راست می باشد.

سلکتور کلیدی است که می تواند روی صفحه دایره شکل حول خود حرکت کند. در محیط دایره درجاتی است که حوزه کار دستگاه را نشان می دهد. اعدادی که کلید سلکتور مقابل آنها قرار داده می شود ممکن است کوچکتر یا بزرگتر از درجات قوس های مدرج باشند.

در عمل حوزه کار انتخاب شده را بر آخرین عدد قوس مدرج تقسیم نموده ، حاصل تقسیم را که ضریب قرائت نامیده می شود در عدد متقابل به عقربه ضرب می نماییم ، به این ترتیب مقدار کمیت به دست می آید.

عملکرد مولتی متر HP-36D

در طراحی آمپر متر های دیجیتال ، مقاومت سانتی تعبیه میشود که ولتاژ کالیبره شده ای متناسب با جریان عبوری ایجاد کند. سپس ولتاژ توسط ولت متر داخلی و توسط مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/D یا ADC) اندازه گیری میشود.

نمایشگر برای نمایش جریان عبوری از سانت ، کالیبره شده و میزان آمپر را نمایش میدهد. در برخی مدل ها، نمایشگر برای نمایش مقدار موثر یا RMS جریان کالیبره شده است. (البته لازم بذکر است که مقدار RMS برای سیگنال های متناوب یا AC میباشد.)

آمپرمتر شبیه کنتور آب است که میزان آب مصرفی منازل را اندازه می گیرد. هر دو دستگاه (آمپرمتر و کنتور آب) باید طوری در مدار قرار گیرند که جریانهای الکتریسیته و آب از آنها بگذرد ، تا بتوان شدت جریان را اندازه گرفت.

تمام آبی که از لوله اصلی وارد خانه می شود ، باید از کنتور آب عبور کند. مولتی متر نیز باید طوری قرار گیرد که تمام جریان الکتریسته از آن بگذرد ، تا بتوان شدت جریان الکتریکی را بوسیله آن اندازه گرفت. این نوع اتصال را اتصال متوالی یا سری می گویند. یعنی اجزا تشکیل دهنده مدار در یک خط مستقیم (یک مسیر هدایت کننده) به یک دیگر متصل اند.

انواع مولتی متر ها 

مولتی متر دیجیتال :

مولتی متر دیجیتال کمیت‌های اندازه گیری شده را به صورت رقم و یا ارقامی‌ بر روی صفحه نمایش نشان می‌دهد و معمولاً واحد کمیت اندازه گیری شده را نیز به طریق مناسبی نمایش می‌دهد. در شکل زیر یک نمونه مولتی متر دیجیتالی معمولی قابل حمل نمایش داده شده است . دقت اندازه گیری و همچنین سهولت کار از ویژگی های مهم مولتی مترهای دیجیتال می باشد. 

مولتی متر دیجیتال برای اندازگیری کمیت های الکتریسیته ازقبیل اختلاف پتانسیل یا ولتاژ ، مقاومت وجریان طراحی گردیده و مقادیر اندازه گیری شده را به صورت ارقام روی نمایشگر نشان می‌دهند. دستگاه مولتی متر قابلیت‌های دیگری جهت اندازه گیری میلی آمپر ، میکرو آمپر ، تست خازن ، فرکانس ، میکروفاراد ، تست مقدار دما ، تست دیود ،  تست اتصال و … را دارا می باشد.

در ظاهر کلی دستگاه مولتی متر یک صفحه مدرج به همراه یک selector وجود دارد. همانطور که از اسم آن مشخص است این دستگاه برای اندازگیری کمیت‌هایی مانند اختلاف پتانیسل ، مقاومت و جریان طراحی گردیده و برای استفاده از selector دستگاه به ترتیب روی واژه‌های volt- ohm – ampere کمک گرفته می‌شود.

روی دسته سلکتور علامتی قرار دارد که بیان کننده دامنه کاری در اندازگیری‌های می‌باشد. این دستگاه نیز مانند دیگر سیستم ها دو ترمینال آند و کاتد دارد. برای استفاده صحیح از دستگاه بایستی سیم مشکی را به ترمینال منفی و سیم قرمز را به ترمینال مثبت وصل کرد. حالا می توانید دکمه power دستگاه را روشن و هر نوع اندازگیری را شروع کنید.

 

مولتی متر انبری:

نوع دیگری مولتی متر دیجیتالی نیز وجود دارد که در آن علاوه بر امکانات بیان شده ، انبری نیز وجود دارد. توسط این انبر می‌توان بدون نیاز به سری کردن مولتی متر با المان مورد نظر در مدار ، جریان گذرنده از آن المان را اندازه گرفت. اگر سیم حامل جریان متصل به المان مورد نظر را بین انبرهای اینمولتی متر قرار دهیم ، مولتی متر مقدار جریان گذرنده از سیم و در نتیجه مقدار جریان گذرنده از المان مورد نظر را نمایش می‌دهد. بنابراین توسط این مولتی متر به راحتی و خیلی سریع می‌توان مقدار جریان را اندازه گرفت. در شکل زیر تصویری از یک مولتی متر دیجیتالی انبری نمایش داده شده است.

مولتی متر آنالوگ :

در ظاهر مولتی متر آنالوگ یا عقربه ای معمولاً از یک صفحه با تعدادی خطوط مدرج ، یک عقربه که می‌تواند روی خطوط مدرج حرکت کند ، یک سلکتور ، تعدادی ترمینال ، یک پتانسیومتر تنظیم صفر و دو سیم رابط تشکیل می‌شود نمونه ای از این نوع مولتی متر در شکل زیرنمایش داده شده است. این ابزارها ساختمان ظاهری یک مولتی متر عقربه ای را تشکیل می دهد.

مولتی متر حرفه ای :

از مزایای مولتی مترهای حرفه ای دقت بالا ،پایداری دقت در دراز مدت ، پهنای باند وسیع اندازه گیری ، امپدانس ورودی بالا ، ثبت و نمایش مقادیر اندازه گیری شده یا دیتالاگر Data Logger و قابلیت اتصال به کامپیوتر جهت ذخیره نمودن و بررسی مجدد می توان نام برد.

نکات ضروری و قابل توجه هنگام کار با مولتی متر :

  1.  دستگاه را با احتیاط جابه جا کنید و از وارد آمدن ضربه به دستگاه و یا سقوط آن جلوگیری کنید.
  2. اگر قصد داشتید اختلاف پتانسیل یا ولتاژ را اندازه گیری کنید مولتی متر را به صورت موازی بین دو نقطه از مدار قرار دهید.
  3.  اگر قصد داشتید شدت جریان را اندازه گیری کنید مولتی متر را به صورت سری در مدار قرار دهید.
  4. هنگام اندازه گیری مقاومت جریان برق را قطع کنید ، در غیر این صورت به دستگاه آسیب می رسد.
  5.  پیچ تنظیم صفر مولتی متر آنالوگ را نباید دستکاری کرد ، چرا که این قسمت بسیار حساس است و امکان دارد فنر مربوط به آن قطع شود و دستگاه خراب شود.
  6.  روی دسته سلکتور نشانگری وجود دارد که تعیین کننده دامنه کاری در اندازه گیری های شما است.
  7.  حتی الامکان کلید سلکتور را در جهت حرکت عقربه‌های ساعت می‌چرخانیم، به علاوه چرخاندن سریع کلید سلکتور برای دستگاه خالی از ضرر نیست.
  8. همیشه هنگام اندازه گیری کمیت‌ها کلید سلکتور را روی بیشترین درجه قرار می‌دهیم و در صورت لزوم به تدریج آن را کاهش می‌دهیم تا به دستگاه لطمه ای وارد نشود

درباره‌ی شرکت مشهد دقیق :

شرکت مشهد دقیق ،  نمایندگی عرضه‌ و فروش  انواع دستگاه های اندازه گیری و ابزار دقیق و… با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت  از کمپانی های معتبر در ایران می باشند. این شرکت با سال ها تجربه در عرصه ی واردات و عرضه ی انواع دستگاه‌های اندازه‌گیری ، دارنده ی نمایندگی رسمی کمپانی های مطرحی نظیر اکستچ و ادلر و هیوکی و فلوک و.. می باشد.

کالاهای ارائه شده توسط شرکت مشهد دقیق  عبارت  هستند  از مولتی متر ، فشار سنج ، نیرو سنج ، رطوبت سنج ، تجهیزات فشارقوی ، کالیبراتور و محصولات آزمایشگاهی و… .شرکت مشهد دقیق ، کلیه این محصولات را به همراه گارانتی تعویض و خدمات پس از فروش عرضه می کند . تمامی محصولات  دارای گارانتی یک ساله و خدمات پس از فروش ۱۰ ساله است .

شما میتوانید جهت دریافت اطلاعات دقیق تر در مورد محصول و قیمت این کالا ، با کارشناسان فروش و نیرو های پشتیبانی شرکت مشهد دقیق تماس حاصل فرمایید:

۰۵۱-۳۷۱۳۳۸۰۳

۰۵۱-۳۷۱۳۳۸۰۴

۰۵۱-۳۷۱۳۳۹۴۰

مارا در اینستاگرام دنبال کنید 🙂

خارج از وقت اداری:  ۰۹۱۵۷۰۷۸۹۶۲

بازگشت به لیست